Kategorier
Hong Kong 2018

Hongkong – Utflykter

Det finns mycket att se i Hong Kong, ibland alldeles för mycket. Staden är ett av Kinas finansiella centrum och har en särställning som en SAR – Särskild Administrativ Provins. Det innebär att Hongkong har ett visst administrativt självstyre, egen valuta och demokratiska rättigheter som saknas i resten av Kina.

Andra opiumkriget

Hongkong har en spännande historia. Britterna erövrade Hongkongön under det första opiumkriget 1839 och Kina tvingades avträda ön under fredsfördraget 1842. Under det andra opiumkriget 1856-1860 erövrade britterna även Kowloon samt arrenderade halvön New Territories 1898. Ett arrende som löpte under 99 år. Fram till 1997 var ön därmed en brittisk kronkoloni och lämnades sedan över till Kina med villkor att demokratiska rättigheter skulle bibehållas.

Under vår vecka över nyåret 2018 hann vi bara se en bråkdel av alla platser så se detta inlägg som ett exempel på vad som finns i denna komplexa stad. Vi börjar med stadens kanske mest kända utflyktsmål: Victoria Peak

Victoria Peak

Victoria Peak är det näst högsta berget i Hong Kong med en höjd på 554 meter. Inte gigantiskt högt men med en fantastisk utsikt över staden. Uppe på toppen finns det utsiktsplats, restauranger, cafe, shopping samt en version av Madame Tussauds. Upp till höjden kan man ta sig via tre metoder:

  1. Via de gamla apostlahästarna, d.v.s. till fots. Du behöver ha rejäla benmuskler, bra kondition och vätska till hands. Det är en brant promenad men med en fantastisk vy via en slingrande väg uppför höjden.
  2. Via buss 10. Den kostar cirka 10 HK$ och resan uppåt är spektakulär när vägen slingrar sig uppför höjden. Bussen vi åkte med var en dubbeldäckare och mer än en gång hisnade det i magen när man kikade ut genom fönstret och såg rakt nerför branta stup på hundratals meter. Bussen är det smidigaste sättet att ta sig upp till toppen och man slipper köa. Bussarna går ofta så man behöver inte vänta länge.
  3. Via Peak Tram, en spårvagn som åker rakt uppför den branta sluttningen. Första resan gjordes 1888 och vagnarna har kvar samma utseende. När man åker den känns det som om man åker lodrätt uppför berget, så brant är det. Skall man åka skall man åka tidigt på morgonen. Senare på dagen är det enorma köer med väntetider på upp till två, tre timmar.
Buss 10 uppåt värre, från andra våningen på bussen …
Tramride nedför!
En promenad uppe på Victoria Peak

Om man inte vill shoppa när man kommit upp kan man ta en promenad längs toppen och njuta av utsikten. Om det är fint väder ser man långt och på kvällen lyser neonljusen vackert i staden nedanför. När vi var där var det dimmigt och lite fuktigt i luften, men ändå väldigt vackert. Se nedan:

[Best_Wordpress_Gallery id=”4″ gal_title=”Victoria Peak”]

Victoria bay

Victoria Bay från Hongkongöns färjeterminal

Bukten mellan Hongkongön och Kowloon trafikeras regelbundet och tätt med färja. Det är en resa som måste upplevas. Sampaner, oljetankers samt stora och små båtar åker fram och tillbaka samtidigt som solen speglar sig i vågorna. Färden kostar några få HK$ och tar cirka tio minuter. Åk gärna på kvällen klockan 20:00 då staden bjuder på ett hissnande ljusspektakel längs båda stränderna, men även på dagen är det en underbar åktur. Färjebolaget heter Star Ferries. Det går bussar till hamnen från båda sidor och det är inte långt från tunnelbanestationerna på respektive sida. Från Hongkongöns tunnelbana tar du lämpligen gångvägen några meter upp i luften då du ska ner till färjan. (Det är betydligt knepigare att ta sig ner till hamnen på gatuplanet).
Från Kowloonsidan så slutar Nathan Road nästan framme vid färje-stationen. Se nedan för lite bilder från våra färjeresor. Först lite bilder från dagturerna. Visst är det häftigt?

[Best_Wordpress_Gallery id=”7″ gal_title=”Victoria bay day”]

På natten är det mörkt och lite gryniga bilder men förhoppningsvis syns ändå alla färgerna:

[Best_Wordpress_Gallery id=”8″ gal_title=”Victoria Bay night”]

Victoria Prison & Police Station

Det finns 29 stycken fängelser i Hongkong varav ett är ett s.k. maximum security prison (Stanley prison). Totalt kan dessa ta hand om ca 8500 fångar.
Om man vill besöka ett fängelse men ända ha friheten att äta det man vill och kunna lämna det när man önskar så är Tai Kwun ett utmärkt val. Tai Kwun (den stora stationen) är ett historiskt byggnadskomplex från 1800-talet som omfattar gamla Victoria prison samt Hongkongs gamla polisstation. Byggnaderna har under åtta år renoverats för närmare 4 miljarder kronor och öppnades för publik under 2018. Fokus har varit att omvandla de historiska byggnaderna till ett konst och kulturcenter med många restauranger och renoverade celler som kan fängsla besökaren (OBS – skämt). Det är ett fascinerande besök.

Vi besökte cellerna, den gamla polisstationen som nu är kulturcentrum med många restauranger, rastade oss på den gamla rastplatsen samt avslutade i baren där vi åt en jättegod lunch.

Om du besöker Tai Kwun, missa inte de friterade mango/vårlöksstrimlorna med sötsyrlig sås. Helt enkelt underbara.

[Best_Wordpress_Gallery id=”10″ gal_title=”Tai kwun”]

Zoologiska trädgården

Hong Kong Zoological & Botanical Gardens är den äldsta parken i territoriet. Den byggdes 1860 och öppnades delvis 1864 för att vara klar 1871. I trädgården finns olika apor, fåglar, reptiler samt olika växter och blommor. När vi besökte den byggdes några av inhägnaderna om. Det är en trevlig promenad med vackra fontäner och promenadgångar. Utanför trädgården hittade vi gigantiska råttor som slank ned i kloakerna. Huhh!

[Best_Wordpress_Gallery id=”12″ gal_title=”zoo”]

Kowloon park

Ringmärkta flamingos i Kowloon park

Kowloon park ligger väster om Nathan road och täcker en yta om 13,3 kvadratkilometer. Den är lummig och grön med stenbelagda promenader, sprudlande fontäner, fåglar och massor med människor. Här hittar du många som inte har någonstans att bo, men som arbetar i mångmiljonstaden och som har Kowloon park som sitt vardagsrum.

[Best_Wordpress_Gallery id=”14″ gal_title=”Kowloon park”]