Kategorier
Hong Kong 2018

Hong Kong överlevnadsguide

OK, du har anlänt till Hong Kongs flygplats och nu är det dags att upptäcka staden. Då kanske det kan vara bra att veta några små tips som inte står i alla guideböcker.

Octopuskortet är oumbärligt!

Octopuskortet kan du köpa på Circle-K, 7-Eleven samt alla MTR stationer. Köp det! Det kostar 50 HK$ i deposition som du får tillbaka när du återlämnar kortet i slutet av din resa. Ladda korten med 100 HK$ till att börja med. Du kan alltid ladda på mera senare. Kortet swipar du när du skall åka tunnelbana, buss eller färja. Du kan också betala med det på vissa matställen och affärer. Helt fantastiskt kort. När du åker tunnelbana swipar du kortet när du går igenom spärrarna. På skärmen framför dig ser du då (om du är snabb) hur mycket kvar du har på kortet. När du anlänt till rätt tunnelbanestation så swipar du igen och ser då hur mycket resan kostade och hur mycket du har kvar. Det gäller att vara snabb med blicken för det visas bara en sekund. Du kan ladda kortet med kontanter i automater på alla MTR stationer (alltså inte med kreditkort).

Tunnelbanan (MTR) – snabb, modern och gigantisk!

MTR tar dig  snabbt och smidigt genom hela Hong Kong oavsett vilken ö du bor på. Tunnelbanan förbinder nämligen Kowloon/New Territories, Lantau och Hong Kong Island med flera underjordiska tunnlar och broar. Problemet är inte att åka tunnelbanan i sig. Problemet är att veta vilken utgång man skall ta för att komma rätt. Har du otur går du ut från stationen och in i en gigantisk shoppingmall där du raskt går vilse och törstar ihjäl bakom en stor annons från Gucci eller Hermés.

När du anländer till en station skall du därför först hitta en karta över stationen. På kartan visas området runt stationen samt var utgångarna är belägna. Studera kartan noga och välj rätt utgång. (Det kan vara skillnaden mellan att komma direkt dit du vill eller 2 timmars förvirrade promenader i konstiga kvarter).

Sedan kan det ta vad som helst mellan någon minut upp till en kvart att komma fram till rätt utgång. Vid Admiralty eller Central är de underjordiska komplexen vidsträckta. Lyckligtvis är det nästan alltid bra skyltat med vart de olika utgångarna finns.

Undvik rusningstider!

Mellan 7-9 och 17-19 är det rusning i tunnelbanan. Det innebär att några miljoner människor samtidigt skall ta sig hem via kommunala transportmedel. Tunnelbanetågen går i princip kontinuerligt; när ett tåg lämnat stationen är redan nästa tåg på väg in. På knutpunkterna såsom Central, Admiralty, mfl behöver man inte gå själv. Har man väl kommit in i folkmassan så trycks man framåt mot närmaste tunnelbanedörr. Om du inte lider av frotteurism bör du därför undvika dessa tider och speciellt de stationer där flera linjer sammanstrålar.

Hur hittar man tillbaka till MTR-stationen?

Det finns ofta blå skyltar med en stiliserad bläckfisk på gatunivå med pil till närmaste tunnelbanestation. Annars så är Google din vän, förutsatt att du köpt kontantkort och kan surfa billigt. Vilket leder oss till nästa punkt:

Mobiler och Hong Kong

Stäng av mobildata innan du anländer till Hong Kong. Det kan annars bli väldigt, väldigt  dyrt. De flesta shoppingkomplex, MTR, hotellen har gratis wifi. Vissa hotell lånar dessutom ut mobiler till sina gäster. Annars finns det möjlighet att köpa kontantkort med surf för en billig penning. Glöm inte bort att om någon i Sverige  ringer dig i Hong Kong, får du betala avgiften för samtalet från Sverige till Hong Kong, vilket kan bli väldigt dyrt.

Toalettbesök i Hong Kong

Ibland kan man undra om arkitekterna som ritar de olika husen i Hong Kong är sadister. Varför? Jo de struntar oftast fullständigt i att märka ut på översiktskartor var närmaste toalett är belägen. De flesta kinesiska restauranger saknar dessutom oftast toalett eller också har de den asiatiska varianten med hål i marken. Arkitekterna kanske njuter av att fantisera om skitnödiga turister som vacklar omkring med ett lidande uttryck i ansiktet och letar efter någonstans att lätta på trycket. För toaletter kan vara svåra att nå. Och sedan när man äntligen hittat rätt dörr och med ett förväntansfullt uttryck i ansiktet öppnar dörren så möts man av ett hål i marken med två markerade fotsteg. Utan papper och med en dörr som inte går att låsa.

Ha därför alltid med dig en rulle papper i fickan eller servetter eller något du kan använda. Undvik sedlarna eftersom de har en plastig yta som inte suger upp fekalier eller urin speciellt bra. Dessutom river sedlarna onödigt hårt i röven.

En förberedd turist bör därför träna lårmusklerna innan hen åker till Hong Kong. Lämpligen genom att träna jägarpositionen några veckor i förväg.  Då klarar du säkert av även den värsta håltoaletten.

Prova även att sitta på huk med byxorna uppdragna och försök torka dig i röven samtidigt utan att tappa mobiltelefonen i backen.

När du går in i ett shoppingcenter, kontrollera först om det finns skyltar som visar vart närmaste toa finns. Saknas skyltar finns det ett trick som ofta funkar: Tag hissen eller rulltrappan till översta våningen. Väldigt ofta finns det omarkerade toaletter här uppe bredvid hissen eller rulltrappans överdel.

Att promenera 3D

Ok, du har tagit tunnelbanan till Central och nu skall du besöka den där butiken på den speciella gatuadressen som din vänliga granne tipsade dig om vid frukosten i morse. I vanliga storstäder tar man sig fram via gatuplanet, läser på skyltar efter gatunamn och lotsar sig fram via övergångsställen eller via snabba rusningar över hårt trafikerade gator. Du kan göra det i Hong Kong också, men räkna med att det tar väldigt lång tid. För det första är alla gator avspärrade med staket och övergångsställena ransonerade. Att göra en rusning över en gata är förenat med livsfara. För det andra har bilar har ingen skyldighet att stanna för dig som i Sverige. Trafiken är tät och bilarna kör fort, även mitt i staden. Gå därför inte över vägen om det inte är grön gubbe (om du inte vill dö).

Upphöjda gångvägar

Höj blicken och spana av området. Ofta ser du snabbt att det verkar finnas en gångväg över vägarna, cirka 2-3 våningar upp. I anslutning till gångvägen finns det ofta trappor eller en rulltrappa. Använd dem och en helt ny värld uppenbarar sig. PÅ gångvägarna kan du snabbt förflytta dig oberoende av trafik, rödljus och livsfara dit du ska. För det mesta är det väl skyltat och ofta finns det dessutom rulltrappor så att du slipper bli svettig när du skall förflytta dig.

Utnyttja MTRs olika utgångar

Tunnelbanestationerna är som jag nämnde tidigare gigantiska komplex i Hong Kong. Via dessa kan du också snabbt och enkelt förflytta dig mellan olika utgångar som inom samma station kan befinna sig kilometer från varandra. Det finns också ett stort antal affärer, snabbmat och rulltrappor som gör promenaden ett nöje.

Bunkra upp före shoppingen

Shoppingcentren är gigantiska, ofta sammanbyggda med olika huskroppar (tower 1, tower 2, etc) och kan vara extremt förvirrande att orientera sig i. Att de dessutom är byggda på höjden med kanske tio olika våningar gör det inte enklare. Tag därför alltid med dig någon typ av vätska samt godis innan du ger dig in i en sådan djungel. Försök memorera varifrån du kom in, vilken huskropp och vilken våning. Det är inte alltför ovanligt att man efter några entusiastiska butiksinköp upptäcker att man inte har någon aning om var man är och att alla butiker just stängt, consiergen gått hem och toaletterna är stängda. Då kommer överlevnadskitet väl till pass.

Hong Kong är en fantastisk, mångfacetterad stad med många olika miljöer och intryck. Missa därför inte de lokala gatuköken med nudlar, äggvåfflor och de chilidoftande fiskbullarna.  Men mer om detta i ett annat inlägg.

Ha en fantastisk resa!

[sgmb id=”1″]