Kategorier
Den tredje sfären Magins röda färg Mesopotamien

Nineveh – förstörelsen av mänsklighetens kulturarv

Jag såg på nyheterna går och de visade på en karta över Mosul som ju nu är omringad av en allians med olika grupper vars mål är att driva ut ISIS ur staden. Blicken föll på en stadsdel i Mosul som heter Nineveh och jag studsade till.

När jag gjorde research för Den tredje sfären som utspelar sig i Mesopotamien för fyra tusen år sedan (ca) så stötte jag på Nineveh i många olika källor. I min bok så levererar folket i Nineveh den bästa spriten i hela området och är ett centrum för dyrkan av Ishtar, mångudinnan. Om de verkligen hade den bästa spriten kan jag inte belägga men att de dyrkade Ishtar är vetenskapligt belagt. Ishtar är också en viktig karaktär i boken så det var naturligt att hon fick vara med tillsammans med ”sin” stad.

mesopotamia_wikicommonsMesopotamien för fyratusen år sedan var en fantastiskt spännande plats Det fanns stora städer med centraliserade statsapparater, skrivspråk, geometri och logistik. Konsten var väl utvecklad och hantverk specialiserade. Matematiken var spännande eftersom Sumererna använde sig av basen sex vilket är lite otippat eftersom vi har fem fingrar. Talen sex och sextio används flitigt, exvis i termerna sars (3600), ners (600) samt sosses (60). Att en cirkel har 360 grader blir då rätt naturligt. Astronomi/religion, geometri och krigföring var de viktigaste komponenterna i deras värld och många begrepp och termer har följt med mänskligheten genom årtusendena.

Nineveh blev sedermera assyriernas huvudstad och omgärdades av en gigantisk mur, trettio meter hög och femton meter djup. Muren hade femton fantastiskt vackra portar med reliefstenar vars bredd totalt var över tre tusen meter. Antalet invånare var fler än 100 000, vilket gjorde staden till en av de största i världen vid denna tid, större än Babylon som de flesta av oss hört talas om.

År 612 före kristus förstördes staden i ett krig och majoriteten av
invånarna massakrerades eller togs som slavar. Några år senare grundades istället Mosul, men på den andra sidan Tigris.  Nineveh föll i glömska och kvarstod bara som en liten stadsdel i Mosul. De fantastiska ruinerna täcktes av sand och glömdes bort.

Ända till 1900-talets början då arkeologer upptäckte dem igen och delar har till dags dator grävts fram. Unika fragment av mänsklighetens vagga som bevarats i fyra tusen år finns nu att beskåda i utkanten av Mosul.

Monument som ISIS nu spränger sönder.

[sgmb id=”1″]

2 svar på ”Nineveh – förstörelsen av mänsklighetens kulturarv”

Allt uppfanns för fyra tusen år sedan förutom Internet. Sedan har det bara förfinats 😉

Stängt för kommentering.