Det har nästan gått tre år sedan jag senast skrev ett inlägg. Tre år är en lång tid. Ett imperium kan skapas på tre år. En atlantångare eller ett kontorskomplex kan byggas. Par kan skiljas och bli ihop igen. Så vad har hänt i min lilla sfär?
På hösten 2019 började jag ett nytt jobb som stabschef på universitetsgemensam IT på Uppsala universitet. Det är ett spännande jobb men jag insåg inte i förväg hur stressigt det skulle vara i och med det enorma förändringsarbete som låg framför oss. Sedan kom pandemin och som stabschef är jag bland annat ansvarig för krisorganisationen som togs i bruk under våren 2020 -> än mer stress. Så höll det på under 2020. Under 2021 blev jag och Reancy sjuka i Corona under tre veckors tid, där jag tydligen var rätt illa däran och sedan tillbaka till stressen på jobbet.
Nu i början av 2022 har jag givit mig själv ett löfte; att vara lite snällare mot mig själv, försöka hitta kreativiteten och säga nej till extra uppdrag på jobbet. Mitt problem är och kommer nog att vara att jag gillar utmaningar, men ibland blir det faktiskt för mycket. Så nu får jobbet stå tillbaka för mitt riktiga liv, men min underbara familj som jag älskar innerligt och mina hobbies som jag nu ska ta tag i mera. En del i detta blir mitt nästa skrivprojekt som äntligen har börjat få fart, och kanske andra kreativa saker kommer poppa upp också- vem vet?
Så en sak är tydlig – stress dödar kreativitet!
Såg på TV:n idag för övrigt att det finns ett antal punkter som man kan göra själv för att förlänga livet ( för oss över 50 ) . Intressant som tusan:
Gå minst 4400 steg om dan (check!)
Var optimist (check!)
Borsta tänderna och håll munnen i bra skick (check!)
Drick 3-4 koppar kaffe om dagen, inte mer och inte mindre (check!)(check!)
Drick 1-2 glas vin om dagen, dock max 10 glas i veckan (hmm, jag måste dricka mera …)
Jag kom över en liten latinsk pamflett från 1655 på tradera som skall reglera Uppsalastudenternas vidlyftiga liv och leverne. Kapitel Fyra. Vad som avhandlas i de övriga kapitlen är jag väldigt nyfiken på, men inte minst vad som avhandlas i denna. Vad står det egentligen på svenska?
Pamfletten är skamfilad och som synes av bilden så kan det vara svårt att läsa den, speciellt eftersom den är skriven med gammaldags typsnitt. Men skam den som ger sig. Jag tog fram mobilen och plåtade av alla sidorna, åtta totalt. Första sidan ser du överst. Jag skulle gärna vilja köra den genom något OCR-program men om jag laddade upp denna sidan fick jag bara galliamatias tillbaka. Jag måste redigera den på något vis. Adobe Photoshop till räddningen. Jag omvandlade den till sv/v samt satte ett tröskelvärde så att det mesta skuggningarna försvann. Nu stod texten ut betydligt bättre:
Men det var fortfarande en massa skräp kvar i bilden så till slut tog jag fram penseln och redigerade pixlar. Nu borde det funka.
Jag laddade upp bilden till en välkänd OCR-läsare på nätet och höll andan tills jag blev blå. Men icke sa Nicke. OCR-programmen på nätet klarar inte av gamla typsnitt som ovan på ett bra sätt. Men som vanligt är Google din vän. Jag hittade ett forskningsprojekt LatinOCR.org som har verktyg för att klara av gamla manuskript. I och för sig med fokus på gammalgrekiska, men va tusan! Jag laddade ner alla olika komponenter och installerade och hade mig en lång stund innan allt fungerade som det var tänkt.
Nu var det dags: Jag laddade in grekiska stödet, in med dokumentet, klickade på translate och lutade mig förväntansfullt framåt. Efter en minut lutade jag mig bakåt för det hände inte så mycket på skärmen. Då blinkade det fram ett meddelande: error xcysbs. Fasen också. I ren desperation ändrade jag språk till engelska och nu blev det napp. Alla bokstäver hittades och en massa latin dök upp i textformat. Fastän kanske inte riktigt. Det visades sig att bokstaven ”f” och ”s” samt symbolen ae var svåra att hålla kolla på. Efter ännu mer pyssel med detta så tror jag att jag har en text som är korrekt på latin. Tror är ordet:
EGO Sancte’promitto me velle S:œ R:œ M:ti subjectionem & fidem, hujus Academiœ Rectori, dum in hac societate studiorum gratia haereo, debitam obedientiam praestare. Academiœ quoq; statutis & Senatus Academici decretis lubens parebo, sive studiorum meorum directionem, sive meorum directionem concernant. Deinde injurias mihi illatas, temere & ex proprio arbitratu, palam vel occulte non ulciscar; sed in his & aliis mihi molestis casibus, Rectoris vel Senatus sententœ parebo, Ex Academia non nisi cum bona Rectoris gratia discedam; ejusdem inhibitione vel arresto detentus non aufugiam; nec nifi debita satisfactione creditoribus praestita, supellectilem & res meas, ex urbe transportabo, Promitto quoque me promoturum commoda Academiœ ad quemcunque statum pervenero:
Men vad betyder det egentligen? Google translate ger på sitt vanligt mediokra sätt en idé om vad det betyder:
Jag önskar Sancte’promitto S: œ A: œ M: ti lojalitet och tro Academiœ rektor medan företaget studierna fastnar på grund lydnad. Academiœ påföljder; Senatus stadgar och förordningar tjäna villigt eller riktning av mina studier eller oro i min riktning. Sedan, för mig, de skador som vållats på dem, och på grundval av en godtycklig slumpmässigt, öppet eller i hemlighet, inte jag får hämnas; Men i detta och andra fall som inte bry mig rektor eller senaten sententœ vistas i rektor för akademin är bara så bra nåd att gå i pension greps i samma inne eller gripandet har du inte fly från den; heller inte bortom tillfredsställelse borgenärer skulderna kommer att uppfyllas, till möbler och ting, mina händer, från staden bära, oavsett vad tillståndet i jag lovar att nå en också, för mig, för att främja fördelarna med Academiae:
Suck. Hur skall jag få ordning på denna rappakalja? Kanske rubriken ger någon ledtråd? ”Juramentum Studiosorum” översätter Google till ”En ed av studenter”. Om vi antar att rubriken är ”Studentens ed” så skulle man kunna skriva om texten i den kontexten. Verkar det vettigt? Någon som har en idé?
Det är inte lätt att få till ett bra omslag och jag är inte på något sätt någon expert på saken, men jag tänkte skriva ner hur jag jobbar. Ovan ser du omslaget till min senaste berättelse: de Vedervärdiga Apornas Dans. Bilden på apan är en s.k. lagerbild där Sally har gjort alla Photoshop-effekter samt snyggat till. Jag har skrivit text och gett synpunkter på hur jag skulle vilja ha det ;-). Rubriken är satt i mitt favorit-typsnitt för mina böcker: ”Capture-IT”. Det har den rätta lite skitiga looken jag är ute efter.
Använd lämpligt verktyg för att skapa din layout. Jag har under åren använt både Word och Photoshop, båda har fyllt sitt syfte. Photoshop ger en bättre noggrannhet och en uppsjö av metoder för att få till stånd snygga effekter. Word är mer rakt på men kan generera ett omslag som är användbart. Var noga i båda programmet att definiera arbetsytan så att den färdiga bilden täcker bokens fram+rygg+baksida samt 5mm bleed-yta runtom. Tänk också på att om du gör omslaget innan boken är klar kommer du att behöva justera bildstorleken eftersom ryggen växer och krymper med antalet sidor SAMT inlagans papperstjocklek.
När du är klar så sparar du det färdiga dokumentet i PDF-format. För Photoshop är det lämpligt att välja bort kryssrutan med att inkludera funktioner så att Photoshops redigeringsfunktioner bibehålls.
Nu kommer det sista steget: Du måste lägga in bleed och cropbox information i dokumentet. Jag har tyvärr bara hittat ett program som kan göra detta och det är Acrobat Professional. Öppna din PDF i Acrobat Professional. Sök och hitta pluginen Tryckproduktion, samt öppna den. Till höger finner du funktionen ”Ställ in sidrutor”. Klicka på den.
Hitta ”Marginalreglage – tillämpa på” samt välj Cropbox i rutan. Klicka fram 5mm för alla sidor runt om. Välj BleedBox och kontrollera att samma avstånd är definierat. Klicka på OK. Välj STÄNG till höger (Stänger tryckeriproduktionsmodulen). Spara och stäng dokumentet. Din PDF har nu cropbox och bleed definierat. Ibland kan du behöva lägga till skärmärken också vilket sker i samma plugin.
Skicka in dokumentet för tryck. Gratulera dig själv till ett bra jobb!
Hong Kong är en smältdegel av matinfluenser från Kina, England, Europa och övriga Asien. Med en befolkning som består av 95% kineser så dominerar dock det kinesiska köket med fokus på kantonesiska maträtter. Det innebär att du kan hitta allehanda spännande maträtter som du troligtvis aldrig någonsin kommer finna i din lokala restaurang i Sverige. Reptiler på pinne kanske? Torkade kycklingfötter? Friterat fiskskinn? Äggvåfflor med macha? Samt nudlar, nudlar och åter nudlar i alla de olika smaker och varianter som kan tänkas.
Kinesiska kan vara bra att kunna eftersom inte alla menyer står på engelska. Lyckligtvis har google en app du kan ladda ned lokalt på din mobil och översätta exempelvis menyerna. Funkar för det mesta… Fungerar det inte så kan du alltid peka på lämplig matgranne och gestikulerande försöka visa att du vill ha de som hen just äter. Förhoppningsvis är det något du inte kräks av.
Råvaror på torget
Har du en lägenhet med ett eget kök? Grattis! Då kan du köpa färska råvaror på någon av de torgplatser (wet markets) som finns. Vi besökte torget i Wan Chai där du finner grönsaker, färsk fisk samt torkad fisk. Vi hittade inget kött här, men det finns säkert på andra torgplatser. Peka på lämplig levande firre och fiskhandlaren plockar resolut upp den, avlivar den snabbt och filear eller styckar den efter dina önskemål. Färskare än så blir det knappast.
Saknar du eget kök? Förtvivla inte. Gå ut genom dörren till hotellet och inom 100 meter hittar du garanterat ett nudelcafé med slamrig inredning (i bästa fall), samt smaksatta nudlar för det facila priset av 30 blänkande Hongkongdollar. Snabbt. Enkelt. Oftast välsmakande. Eller som ovan, ett stånd där det säljs kantonesiska fiskbullar med chili. Enkelt. Och förvånansvärt gott för bara 8 HK$.
Vi ramlade in på Hongkongs motsvarighet till Donken och beställde nudlar, varmt te, kallt te med mjölk samt varmt vatten (vad man nu skulle ha det till). Det var väl ingen smaksensation men fyllde våra magar för 55HK$ styck. Ungefär som Donken där hemma med andra ord.
Som du ser till höger hade däremot i princip alla våra bordsgrannar beställt råvaror samt en brännare så de kokade sina nudlar och sitt kött direkt på bordet. Väldigt trevligt och definitivt en maträtt/tillagningsmetod vi skall testa nästa gång.
Äggvåfflor (Gai Daan Jai)
Äggvåfflor eller gai daan jai som det heter på kantonesiska är ett perfekt mellanmål när du strosat runt några timmar och behöver ett snabbt och gott energitillskott. Äggvåfflorna serveras nybakade från gatustånd och är helt oemotståndliga. Fyllda med choklad, macha, banan eller varför inte skinka, kastanj eller sjögräs?
Dim Sum
Vad vore Hongkong utan dim sum? Blott ingenting. Som en brasa utan ved, en besticklåda utan knivar, en skalle utan hjärna, en hiss utan schakt, ett i utan punkt, en ko utan …. Du fattar.
Dim sum är en kantonesisk fras som ungefär betyder ”vidrör hjärtat”, men som oftast används i betydelsen tilltugg. På det viset kan man ju se dim sum som en kantonesisk variant av danskt smörrebröd.
Dim sum får du till frukost, lunch och middag eller närsomhelst som du känner suget slå till.
Åsikterna om vilken dim sum som just nu är bäst i Hongkong duggar tätt i Hongkong. Det som är inne ett år är ute nästa. Canton’s Dim Sum Expert är en kedja med någon typ av omnämnande i Guide Michelin som vissa pekar på, andra experter såsom Vincent pekar på fartygsrestaurangen Jumbo Kingdom i Aberdeen harbour. Vi är inga dim sum experter och orkade inte åka så långt, så vi beslöt oss för att gå till första bästa restaurang som var det. I närheten av Night market hittade vi då denna pärla med slamriga bord, toalett utan sittplats och en dim sum meny som var lika lång som Eiffeltornet (nästan). Namnet på restaurangen var ”The Dim Sum Specialist”. Kunde det bli bättre?
Kantonesisk rispudding
En rätt som kineserna kan köa i timmar för är kantonesisk rispudding från den lilla restaurangen Four Seasons Pot Rice på 46-58 Arthur Street vid tunnelbanestation Yua Ma Tei. Vi råkade stöta på restaurangen när vi besökte Night Market, men kön var alldeles för lång för oss just då. Sedan har vi läst in oss på maträtten och nästa gång! Då skall vi definitivt dit!
För instruktioner hur du äter lergrytpudding se här.
The Chinese Library
The Chinese Library är en lyxig restaurang belägen i Tai Kwun – det gamla fängelset, som nu är omgjort till ett kulturcenter. Maten är fantastisk och trots lyxatmosfären inte alltför dyr för en svensk plånbok. Serveringen var blixtsnabb och följsam. Ljudatmosfären var när vi var där relativt hög, men kan bero på resten av gästerna. Akustiken borde annars dämpa det mesta.
Vi åt anka och revbensspjäll, båda var smakrika och delikata. Glöm inte att beställa tillbehör såsom ris eller nudlar eftersom de inte ingår i rätterna. Till maten tog vi varsitt glas vin samt kolsyrat vatten för att hålla nere kostnaderna. Notan slutade på ca 850HK$, men det var det värt.
Nyårssupé i Hongkong
Vi var ju i Hongkong över nyåret och vad passar välan bättre då än att äta lite lyxigare mat såsom hummer när det gamla året dör och det nya året föds. Sagt och gjort. Vi fann Dragon Noodles Academy, en restaurang som skröt med att den på något sätt var identifierad i Guide Michelin, stegade in och beställde dumplings samt var sin halv hummer till det facila priset av 160HK$ per styck. När maträtten kom in tappade vi hakan för det var en riktigt rejäl portion. Till rätten fick vi lämpliga verktyg inklusive ett par plasthandskar för att slippa bli kladdiga. Supergott var det också.
Hongkong är en spännande matstad och vi har bara skrapat lite på ytan under vår resa men det gör det bara ännu mer spännande. Vad ska vi upptäcka nästa gång?
Det finns mycket att se i Hong Kong, ibland alldeles för mycket. Staden är ett av Kinas finansiella centrum och har en särställning som en SAR – Särskild Administrativ Provins. Det innebär att Hongkong har ett visst administrativt självstyre, egen valuta och demokratiska rättigheter som saknas i resten av Kina.
Hongkong har en spännande historia. Britterna erövrade Hongkongön under det första opiumkriget 1839 och Kina tvingades avträda ön under fredsfördraget 1842. Under det andra opiumkriget 1856-1860 erövrade britterna även Kowloon samt arrenderade halvön New Territories 1898. Ett arrende som löpte under 99 år. Fram till 1997 var ön därmed en brittisk kronkoloni och lämnades sedan över till Kina med villkor att demokratiska rättigheter skulle bibehållas.
Under vår vecka över nyåret 2018 hann vi bara se en bråkdel av alla platser så se detta inlägg som ett exempel på vad som finns i denna komplexa stad. Vi börjar med stadens kanske mest kända utflyktsmål: Victoria Peak
Victoria Peak
Victoria Peak är det näst högsta berget i Hong Kong med en höjd på 554 meter. Inte gigantiskt högt men med en fantastisk utsikt över staden. Uppe på toppen finns det utsiktsplats, restauranger, cafe, shopping samt en version av Madame Tussauds. Upp till höjden kan man ta sig via tre metoder:
Via de gamla apostlahästarna, d.v.s. till fots. Du behöver ha rejäla benmuskler, bra kondition och vätska till hands. Det är en brant promenad men med en fantastisk vy via en slingrande väg uppför höjden.
Via buss 10. Den kostar cirka 10 HK$ och resan uppåt är spektakulär när vägen slingrar sig uppför höjden. Bussen vi åkte med var en dubbeldäckare och mer än en gång hisnade det i magen när man kikade ut genom fönstret och såg rakt nerför branta stup på hundratals meter. Bussen är det smidigaste sättet att ta sig upp till toppen och man slipper köa. Bussarna går ofta så man behöver inte vänta länge.
Via Peak Tram, en spårvagn som åker rakt uppför den branta sluttningen. Första resan gjordes 1888 och vagnarna har kvar samma utseende. När man åker den känns det som om man åker lodrätt uppför berget, så brant är det. Skall man åka skall man åka tidigt på morgonen. Senare på dagen är det enorma köer med väntetider på upp till två, tre timmar.
Om man inte vill shoppa när man kommit upp kan man ta en promenad längs toppen och njuta av utsikten. Om det är fint väder ser man långt och på kvällen lyser neonljusen vackert i staden nedanför. När vi var där var det dimmigt och lite fuktigt i luften, men ändå väldigt vackert. Se nedan:
Bukten mellan Hongkongön och Kowloon trafikeras regelbundet och tätt med färja. Det är en resa som måste upplevas. Sampaner, oljetankers samt stora och små båtar åker fram och tillbaka samtidigt som solen speglar sig i vågorna. Färden kostar några få HK$ och tar cirka tio minuter. Åk gärna på kvällen klockan 20:00 då staden bjuder på ett hissnande ljusspektakel längs båda stränderna, men även på dagen är det en underbar åktur. Färjebolaget heter Star Ferries. Det går bussar till hamnen från båda sidor och det är inte långt från tunnelbanestationerna på respektive sida. Från Hongkongöns tunnelbana tar du lämpligen gångvägen några meter upp i luften då du ska ner till färjan. (Det är betydligt knepigare att ta sig ner till hamnen på gatuplanet). Från Kowloonsidan så slutar Nathan Road nästan framme vid färje-stationen. Se nedan för lite bilder från våra färjeresor. Först lite bilder från dagturerna. Visst är det häftigt?
[Best_Wordpress_Gallery id=”7″ gal_title=”Victoria bay day”]
På natten är det mörkt och lite gryniga bilder men förhoppningsvis syns ändå alla färgerna:
[Best_Wordpress_Gallery id=”8″ gal_title=”Victoria Bay night”]
Victoria Prison & Police Station
Det finns 29 stycken fängelser i Hongkong varav ett är ett s.k. maximum security prison (Stanley prison). Totalt kan dessa ta hand om ca 8500 fångar. Om man vill besöka ett fängelse men ända ha friheten att äta det man vill och kunna lämna det när man önskar så är Tai Kwun ett utmärkt val. Tai Kwun (den stora stationen) är ett historiskt byggnadskomplex från 1800-talet som omfattar gamla Victoria prison samt Hongkongs gamla polisstation. Byggnaderna har under åtta år renoverats för närmare 4 miljarder kronor och öppnades för publik under 2018. Fokus har varit att omvandla de historiska byggnaderna till ett konst och kulturcenter med många restauranger och renoverade celler som kan fängsla besökaren (OBS – skämt). Det är ett fascinerande besök.
Vi besökte cellerna, den gamla polisstationen som nu är kulturcentrum med många restauranger, rastade oss på den gamla rastplatsen samt avslutade i baren där vi åt en jättegod lunch.
Om du besöker Tai Kwun, missa inte de friterade mango/vårlöksstrimlorna med sötsyrlig sås. Helt enkelt underbara.
Hong Kong Zoological & Botanical Gardens är den äldsta parken i territoriet. Den byggdes 1860 och öppnades delvis 1864 för att vara klar 1871. I trädgården finns olika apor, fåglar, reptiler samt olika växter och blommor. När vi besökte den byggdes några av inhägnaderna om. Det är en trevlig promenad med vackra fontäner och promenadgångar. Utanför trädgården hittade vi gigantiska råttor som slank ned i kloakerna. Huhh!
[Best_Wordpress_Gallery id=”12″ gal_title=”zoo”]
Kowloon park
Kowloon park ligger väster om Nathan road och täcker en yta om 13,3 kvadratkilometer. Den är lummig och grön med stenbelagda promenader, sprudlande fontäner, fåglar och massor med människor. Här hittar du många som inte har någonstans att bo, men som arbetar i mångmiljonstaden och som har Kowloon park som sitt vardagsrum.