Kategorier
Okategoriserade

Att skapa ett eget omslag

Det är inte lätt att få till ett bra omslag och jag är inte på något sätt någon expert på saken, men jag tänkte skriva ner hur jag jobbar. Ovan ser du omslaget till min senaste berättelse: de Vedervärdiga Apornas Dans. Bilden på apan är en s.k. lagerbild där Sally har gjort alla Photoshop-effekter samt snyggat till. Jag har skrivit text och gett synpunkter på hur jag skulle vilja ha det ;-).
Rubriken är satt i mitt favorit-typsnitt för mina böcker: ”Capture-IT”. Det har den rätta lite skitiga looken jag är ute efter.

Använd lämpligt verktyg för att skapa din layout. Jag har under åren använt både Word och Photoshop, båda har fyllt sitt syfte. Photoshop ger en bättre noggrannhet och en uppsjö av metoder för att få till stånd snygga effekter. Word är mer rakt på men kan generera ett omslag som är användbart. Var noga i båda programmet att definiera arbetsytan så att den färdiga bilden täcker bokens fram+rygg+baksida samt 5mm bleed-yta runtom. Tänk också på att om du gör omslaget innan boken är klar kommer du att behöva justera bildstorleken eftersom ryggen växer och krymper med antalet sidor SAMT inlagans papperstjocklek.

När du är klar så sparar du det färdiga dokumentet i PDF-format. För Photoshop är det lämpligt att välja bort kryssrutan med att inkludera funktioner så att Photoshops redigeringsfunktioner bibehålls.

Nu kommer det sista steget: Du måste lägga in bleed och cropbox information i dokumentet. Jag har tyvärr bara hittat ett program som kan göra detta och det är Acrobat Professional. Öppna din PDF i Acrobat Professional. Sök och hitta pluginen Tryckproduktion, samt öppna den. Till höger finner du funktionen ”Ställ in sidrutor”. Klicka på den.

Hitta ”Marginalreglage – tillämpa på” samt välj Cropbox i rutan. Klicka fram 5mm för alla sidor runt om. Välj BleedBox och kontrollera att samma avstånd är definierat. Klicka på OK. Välj STÄNG till höger (Stänger tryckeriproduktionsmodulen). Spara och stäng dokumentet. Din PDF har nu cropbox och bleed definierat. Ibland kan du behöva lägga till skärmärken också vilket sker i samma plugin.

Skicka in dokumentet för tryck.
Gratulera dig själv till ett bra jobb!