Hong Kong är en smältdegel av matinfluenser från Kina, England, Europa och övriga Asien. Med en befolkning som består av 95% kineser så dominerar dock det kinesiska köket med fokus på kantonesiska maträtter. Det innebär att du kan hitta allehanda spännande maträtter som du troligtvis aldrig någonsin kommer finna i din lokala restaurang i Sverige. Reptiler på pinne kanske? Torkade kycklingfötter? Friterat fiskskinn? Äggvåfflor med macha? Samt nudlar, nudlar och åter nudlar i alla de olika smaker och varianter som kan tänkas.
Kinesiska kan vara bra att kunna eftersom inte alla menyer står på engelska. Lyckligtvis har google en app du kan ladda ned lokalt på din mobil och översätta exempelvis menyerna. Funkar för det mesta…
Fungerar det inte så kan du alltid peka på lämplig matgranne och gestikulerande försöka visa att du vill ha de som hen just äter. Förhoppningsvis är det något du inte kräks av.
Råvaror på torget
Har du en lägenhet med ett eget kök? Grattis! Då kan du köpa färska råvaror på någon av de torgplatser (wet markets) som finns. Vi besökte torget i Wan Chai där du finner grönsaker, färsk fisk samt torkad fisk. Vi hittade inget kött här, men det finns säkert på andra torgplatser. Peka på lämplig levande firre och fiskhandlaren plockar resolut upp den, avlivar den snabbt och filear eller styckar den efter dina önskemål. Färskare än så blir det knappast.
[Best_Wordpress_Gallery id=”16″ gal_title=”wet markets”]Gatmat
Saknar du eget kök? Förtvivla inte. Gå ut genom dörren till hotellet och inom 100 meter hittar du garanterat ett nudelcafé med slamrig inredning (i bästa fall), samt smaksatta nudlar för det facila priset av 30 blänkande Hongkongdollar. Snabbt. Enkelt. Oftast välsmakande. Eller som ovan, ett stånd där det säljs kantonesiska fiskbullar med chili. Enkelt. Och förvånansvärt gott för bara 8 HK$.
Vi ramlade in på Hongkongs motsvarighet till Donken och beställde nudlar, varmt te, kallt te med mjölk samt varmt vatten (vad man nu skulle ha det till).
Det var väl ingen smaksensation men fyllde våra magar för 55HK$ styck. Ungefär som Donken där hemma med andra ord.
Som du ser till höger hade däremot i princip alla våra bordsgrannar beställt råvaror samt en brännare så de kokade sina nudlar och sitt kött direkt på bordet.
Väldigt trevligt och definitivt en maträtt/tillagningsmetod vi skall testa nästa gång.
Äggvåfflor (Gai Daan Jai)
Äggvåfflor eller gai daan jai som det heter på kantonesiska är ett perfekt mellanmål när du strosat runt några timmar och behöver ett snabbt och gott energitillskott. Äggvåfflorna serveras nybakade från gatustånd och är helt oemotståndliga. Fyllda med choklad, macha, banan eller varför inte skinka, kastanj eller sjögräs?
Dim Sum
Vad vore Hongkong utan dim sum? Blott ingenting. Som en brasa utan ved, en besticklåda utan knivar, en skalle utan hjärna, en hiss utan schakt, ett i utan punkt, en ko utan …. Du fattar.
Dim sum är en kantonesisk fras som ungefär betyder ”vidrör hjärtat”, men som oftast används i betydelsen tilltugg. På det viset kan man ju se dim sum som en kantonesisk variant av danskt smörrebröd.
Dim sum får du till frukost, lunch och middag eller närsomhelst som du känner suget slå till.
Åsikterna om vilken dim sum som just nu är bäst i Hongkong duggar tätt i Hongkong. Det som är inne ett år är ute nästa. Canton’s Dim Sum Expert är en kedja med någon typ av omnämnande i Guide Michelin som vissa pekar på, andra experter såsom Vincent pekar på fartygsrestaurangen Jumbo Kingdom i Aberdeen harbour. Vi är inga dim sum experter och orkade inte åka så långt, så vi beslöt oss för att gå till första bästa restaurang som var det. I närheten av Night market hittade vi då denna pärla med slamriga bord, toalett utan sittplats och en dim sum meny som var lika lång som Eiffeltornet (nästan). Namnet på restaurangen var ”The Dim Sum Specialist”. Kunde det bli bättre?
Kantonesisk rispudding
En rätt som kineserna kan köa i timmar för är kantonesisk rispudding från den lilla restaurangen Four Seasons Pot Rice på 46-58 Arthur Street vid tunnelbanestation Yua Ma Tei. Vi råkade stöta på restaurangen när vi besökte Night Market, men kön var alldeles för lång för oss just då. Sedan har vi läst in oss på maträtten och nästa gång! Då skall vi definitivt dit!
För instruktioner hur du äter lergrytpudding se här.
The Chinese Library
The Chinese Library är en lyxig restaurang belägen i Tai Kwun – det gamla fängelset, som nu är omgjort till ett kulturcenter. Maten är fantastisk och trots lyxatmosfären inte alltför dyr för en svensk plånbok. Serveringen var blixtsnabb och följsam. Ljudatmosfären var när vi var där relativt hög, men kan bero på resten av gästerna. Akustiken borde annars dämpa det mesta.
Vi åt anka och revbensspjäll, båda var smakrika och delikata. Glöm inte att beställa tillbehör såsom ris eller nudlar eftersom de inte ingår i rätterna. Till maten tog vi varsitt glas vin samt kolsyrat vatten för att hålla nere kostnaderna. Notan slutade på ca 850HK$, men det var det värt.
Nyårssupé i Hongkong
Vi var ju i Hongkong över nyåret och vad passar välan bättre då än att äta lite lyxigare mat såsom hummer när det gamla året dör och det nya året föds. Sagt och gjort. Vi fann Dragon Noodles Academy, en restaurang som skröt med att den på något sätt var identifierad i Guide Michelin, stegade in och beställde dumplings samt var sin halv hummer till det facila priset av 160HK$ per styck. När maträtten kom in tappade vi hakan för det var en riktigt rejäl portion. Till rätten fick vi lämpliga verktyg inklusive ett par plasthandskar för att slippa bli kladdiga. Supergott var det också.
[Best_Wordpress_Gallery id=”18″ gal_title=”nyårsmat”]Hongkong är en spännande matstad och vi har bara skrapat lite på ytan under vår resa men det gör det bara ännu mer spännande. Vad ska vi upptäcka nästa gång?
Ha ett underbart matår – 2019!