Så har det gått fem dagar. Jag har ägnat några dagar extra på att fundera på vad jag lärt mig.
Syften med detta lilla test var inte att se om jag kan leva permanent utan sin mobil utan mera vilka delar av användandet som jag bör avhålla sig ifrån. Med mina stressrelaterade problem så bör jag undvika aktiviteter som leder till en förhöjd stressnivå. Kortisol är inte bra för hjärtat med undantag för om man skall fly från någon tiger eller människoätande lejon. Lyckligtvis finns det få sådana i Uppsala.
Mobilanvändandet excellerar inom vissa områden där jag absolut inte kan se något skäl att inte använda den. Det finns inga bra alternativ. Här finner vi till exempel:
- Musik
- Information
- Telefoni såklart
- Träning
- Kost
- Schemaläggning/planering
Sedan finns det ett mellanskikt. Där är det mera hugget som stucket huruvida dessa appar är av nytto eller bara stressar upp dig är individuellt. Jag tror att vi behöver vara mer lyhörda för vår kropps signaler när det gäller användande av dessa:
- Sociala medier
- SMS/Chat
För det är ju faktiskt så att du inte behöver vara uppkopplad hela tiden.
Du behöver inte vara tillgänglig 24/7.
Du måste inte svara på det där SMSet inom femton sekunder.
Du behöver inte använda sociala medier när du kör bil.
Nu efter nyår är det dessutom förbjudet att använda mobil i bilen om du inte har handsfree. Men det vet du väl om?
Slutligen finns det de ultimata stresshöjarna. Spel som på sikt kommer få dig att må riktigt dåligt, sådana som spelas i realtid till exempel. Beteenden där du förjagar dötid med att surfa eller spela på mobilen. Det är faktiskt väldigt farligt. Forskare har visat att våra hjärnor inte klarar av att konstant vara utsatta för en strid ström av intryck, stress och aktiviteter. Den behöver få ha tråkigt och få varva ned.
På sikt kommer detta beteende att orsaka en kraftig ökning i mentala sjukdomar och stressrelaterade dödsfall. Våra barn som vuxit upp med mobilen är mest utsatta. De har blivit matade med digital information sedan de var några få år gamla. Vi ser också en kraftig ökning av mental ohälsa bland våra unga. BUP och psykologimottagningarna på våra sjukhus går på knäna. Ungdomar går in i väggen redan vid tjugo års ålder. Hjärntrötthet är ett nytt ord som inte fanns för några år sedan. Det blir allt vanligare.
Alfons Åbergs mormor sade något väldigt klokt till Alfons när han hade tråkigt:
”Om man inte har tråkigt en stund vet man ju inte när man har kul.”
Och det är ju så. De roligaste stunderna är när man har haft tråkigt ett tag och förväntan hunnits byggas upp för kalaset, festen, resan, biofilmen eller kärleksstunden. Det är så vår hjärna fungerar.
Du har bara en hjärna. Låt den få ha tråkigt.
Det mår den bara bra av.
[sgmb id=”1″]
Upptäck mer från Christer Rindebratt
Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.