Kategorier
Crippes betraktelser

Muskalabalik samt gäddor i viken

21 september

”Ta bort den! Ta bort den!”
Hustrun sprang i cirklar i husbilen med händerna framför ansiktet, vilket i sig var en bedrift i vår trånga husbil.
”Ta bort den! Snälla!”
Jag böjde mig in och lös med ficklampan i utrymmet bakom nedersta lådan. Musen satt fast i fällan och jag ville helst inte röra vid den utan tänkte plocka ut den genom att ta tag i råttfällans plast. Till slut lyckades jag och lyfte ut den ur hålet.
”Oäääähh!”
Hustrun skrek och ryggade tillbaka. Tydligen lyckades hon skåda den hemska musen genom händerna framför ansiktet. Nu ryggade hon tillbaka från mig så långt hon kunde tills hon satt pressad mot framstolens ryggstöd.
”Ta bort den!”
Jag lyfte bort fällan med den stendöda musen, gick ut genom dörren och slängde bort musen bland buskarna.
”Är den borta?” frågade Hustrun. Jag nickade.
Utandningen som hon gav ifrån sig räckte säkert en halv minut.

Hustrun har blivit skrämd för råttor sedan vi bodde på landet. En gång kikade en råtta upp från sophinken, en annan gång flyttade en mus in i pepparkakshuset. Vid ett tillfälle fångade vi tjugo råttor på en vecka i olika fällor. Det är inte kul med möss eller råttor och nu hade minst en mus flyttat in i vår husbil. Vi hittade tuggad plast, papper och svarta muslortar överallt i bilen när vi skulle åka iväg, och nu här i Gysinge så lyckade vi fånga/döda en mus. Vi får hoppas att den var ensam. Möss kan orsaka stor skada i husbilar. Men för säkerhets skull har vi satt ut ytterligare tre fällor.

Idag har vi fiskat i Dalälven. Vi har hyrt en båt och tillbringat sex timmar på sjön. Själv har jag inte fångat något men dottern drog upp en nio kilos gädda och pojkvännen fångade en ännu större gädda som vi fick in i håven, där den dock bröt sig loss genom att bryta av krokarna från draget. Det var en rejäl best.
Utöver dessa två monster har dottern och pojkvännen fångat ytterligare fyra stycken smågäddor. Det formligen kryllar av gäddor här i vikarna.
För vissa av oss åtminstone.

Det är mysigt här i Gysinge. Hustrun och jag har besökt Naturum, ett naturmuseum, kollat i olika hantverksbodar samt promenerat runt i omgivningen. Det är vacker natur och byggnationer samt bra arrangemang för besökarna. Enda problemet är att det inte finns latrintömning eller gråvattentömning här. Så vi får ransonera besöken på toaletten i husbilen.

Nu börjar det bli lite kyligare på både dagar och nätter. Det är mysigt att bo i husbilen och med värmen på så är det inga problem. Det är dock lite kallt på toan och det är lite konstigt. Kanske är något öppet eller också är varmluftsröret igensatt. Tål att undersökas.

Nu är det sent så godnatt allihopa!


Upptäck mer från Christer Rindebratt

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Upptäck mer från Christer Rindebratt

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa