Kategorier
Crippes betraktelser

Maskinell galenskap

28 augusti

När jag säger köksmaskiner, vad tänker du då?

Det finns snart köksmaskiner för det mesta som en modern familj kan behöva. Förutom vispar, brödrostar, och köksassistenter har vi sådana självklara verktyg såsom äggkokaren, juice-centrifugatorn, våffeljärnet, fritöser, kaffekokaren, salladsslungare, morotsskivaren, äggskivaren, slow cooker, tryckkokare, glassmaskiner, riskokare, vattenkokare, sous vide samt mycket mera.

Hur min Hustru skulle kunna klara sig utan alla dessa maskiner är en gåta. Vi har därför rensat några skåp i hallen som nu är fyllda till brädden med köksassistenter, sous vide, vattenkokare, med mera.
Du kanske tänker att det är onödigt med alla maskiner och ja, på ett sätt är det självklart det. Man behöver ju inte alla maskiner för att laga mat men ibland så spelar vi matroulette och drar ett kort med en maskin på av alla de som står i skåpen. Den maskinen åker då fram och sedan ska den användas minst en vecka.

Jag släpar fram den, kontrollerar att den fungerar och sedan ska det lagas mat. Nu sist drog Hustrun kortet med latmanskokaren (slow cooker) och tillagade sedan fantastiska rätter med kyckling och högrev. Skitenkelt. Bara slänga ned det råa köttet i kokaren, fyll på med färska örter, kryddor och grönsaker. Krydda på rejält. Sedan får rätten koka långsamt under sex timmar, och så är det klart!

Det påminner egentligen väldigt mycket om matlagningen för tusentals år sedan när man eldade i en grop med stenar, lindade in köttet i blad med kryddor och grönsaker, skickade det ned i gropen samt skottade igen. Sedan grävde man upp det efter några timmar. Samma princip fast nu slipper man bli skitig om händerna.

Men sedan finns det maskiner som är mindre bra. Verktyg som både hackar, skivar och river grönsaker tar bara upp plats till exempel. För att inte nämna alla små ”bra att ha verktyg”.

När vi var på Citti stormarknad i somras ryckte Hustrun mig plötsligt i armen.
”En sådan där ska vi ha!” sa hon.
”Vadå?” sa jag och slet blicken från en läcker webergrill med dubbla förgasare och röktillsats.
”En äggtoppsskivare!”

Screenshot

Jag vet inte vad du tycker kära läsare men en äggtoppsskivare? Verkligen?
Är det en sådan man har längtat efter större delen av sitt liv?
Vad är det för fel på en kniv eller sked som kan kan knacka hål på äggskalet med?
Nej hustrun ville ha en mässingsstång med en kula på som skulle knacka bort äggets topp på ett elegant sätt. Jag svarade henne därför välformulerat och vänligt:
”Aldrig i helvete. Över min döda kropp!”
Hon blev inte glad och ignorerade mig sedan under resten av shoppingen på Citti. Men så idag attackerade hon mig igen.
”Men se här”, sa hon. ”En äggtoppsknackare, precis en sådan som jag vill ha.” Och så pekade hon på en websida där de saluförde en sådan där mässingsstång med en kula på. Jag öppnade munnen för att säga nej när jag såg att den var nedsatt 65%.

Jag har en stor svaghet och det är att jag inte kan låta bli att shoppa när grejerna är rejält rabatterade. Jag tänker som så att då sparar jag pengar fast i verkligheten spenderar jag pengar på junk som jag aldrig kommer att använda. Jaja. Två minuter senare var ordern lagd och om en vecka är vi stolta ägare till en äggtoppsknäckare.

Jag ger den max en vecka framme innan den åker in i skåpet. Som tur är så är den rätt liten så jag kan nog klämma in den i skåpet ovanför köksassistenten och bredvid den lilla trekantiga plastlådan som både kan skära, hacka och riva grönsaker…


Upptäck mer från Christer Rindebratt

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Upptäck mer från Christer Rindebratt

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa