30 oktober
Jag är som en grästuva. Eller kanske en spenatplanta.
Nej förresten, ett grönt blad på ett lövträd. Som hänger där på en gren och har det gott. Lapar sol och omvandlar strålarna till energi för att växa och må bra.
Fast nu är det mörkt ute och solen lyser med sin frånvaro (OBS: ett skämt). Den här tiden på året och sex månader framåt får jag alldeles för lite av solen för att må bra. Jag skrev om höstdepp för några dagar sedan och frånvaro av sol är för mig en kraftigt bidragande orsak till min höstdepression. Jag är inte ensam. Många har problem och mår skit under hösten och vintern för att sedan komma ut ur sina iden under våren.
Men vad beror det på egentligen?
Det börjar med ögat. Vi har 120 miljoner stavar i ögat som kan avbilda vår omvärld. Men sedan har vi också ungefär 10 000 ljusreceptorer som fångar upp ljuset och som har direktkontakt med hjärnan. Det är de som är intressanta i sammanhanget. Ljusreceptorerna är mest känsliga för det blå ljuset som också är mest synligt under morgnarna. Vår kropp behöver ljus för att synka våra biologiska processer och må bra. Vid frånvaro av ljus producerar tallskottkärteln melatonin.
Vi är alla olika ljuskänsliga. Jag behöver exempelvis mer ljus för att se bra och kämpar ofta med hustrun som hellre vill ha mysbelysning. Men innelampor får mig inte att må bättre eftersom de saknar det blå spektrat. Min nedsatta ljusförmåga är antagligen ett av skälen till att jag mår dåligt under det mörka halvåret.
Så vad kan man göra?
Jag har skaffat en ljuslampa som jag slår på på morgnarna och glor på en kvart/halvtimme. Den genererar tillräckligt mycket blått ljus för att jag ska må lite bättre. Ett annat tips är att gå upp på morgnarna och gå ut så att du får i dig det fantastiska morgonljuset som är mest blått. Flytta möblerna närmare fönstren var ett tips som jag hörde på tvn imorse. Glöm inte att försöka flytta dig närmare fönstret även på jobbet. Sug i dig solen.
Solljus genererar hormonet seratonin som är direkt relaterat till humöret och som också får dig att känna dig piggare. Ju mer ljus desto piggare blir du och bättre humör får du.
Det jag har kallas för Sub-SAD – Sub Seasonal Affective Disorder. Den drabbar cirka 7% av befolkningen, dvs en av 16 individer, så den är relativt vanlig. Den kan också samspela med sköldkörtelhormon som också är humördrivande.
Du kanske också behöver få i dig lite mer sol för att må bättre?
Upptäck mer från Christer Rindebratt
Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.