Kategorier
Crippes betraktelser

Kluvenhet

6 oktober

Jag har nog ett kluvet sinne.

Jag och hustrun kollade på ”Så mycket bättre” ikväll. Du vet programmet där avdankade och inte så avdankade musiker, sångare och låtskrivare tolkar varandras låtar. Ibland blir det bra, ibland mindre bra men självklart ska den musiker vars låt slaktats tappert hålla minen och låtsas uppskatta versionen som skulle få Bert Karlsson att rotera som en propeller där hemma i Skara.
Men jag då?
Jag får tårar i ögonen. Det är sant. Stora tårar skapas outgrundligt och oförklarligt för vetenskapen i insidan av ögonen samt rinner nerför kinderna. Självklart bortförklarar jag alla insinuationer om att jag är en känslig själ och torkar bort tårarna med T-shirten när Hustrun inte ser. Ända tills nästa tolkning. Ja då är det dags igen. Tårarna sprutar när Magnus Uggla slaktar någon låt. För det är ju så gulligt av honom att helt omelodiöst förstöra en vacker sång.

Det är inte det värsta. Sätt på en romantisk komedi på TVn och då är det dags igen. När filmen är slut sitter jag rödgråten omgiven av avrivna servetter fulla med upptorkade tårar. Hade faktiskt ingen aning om att mina tårkörtlar kan producera så mycket tårvätska. Jag kanske skulle kunna sälja det på svarta marknaden?
Finns det en svart marknad för tårvätska?

Jag vill påpeka att allt detta gråtande självklart beror på att jag har känsliga tårkörtlar som antagligen aktiveras av strålningen från TVn. En strålning som uppenbarligen ökar i samband med romantiska komedier och darrande leenden på TVn. Jag gissar att det är en undermedveten påverkan, säkerligen sponsrad av den globala servett-tillverkarmaffian.

Motsatsen är min dragning till skräck. Det började redan i högstadiet:
”Nu ska ni skriva en berättelse på minst 3000 tecken. Ni får själva hitta på berättelsen och vad den ska handla om”, sa fröken och såg ut över min klass där vi satt i Ulriksdalsskolan, några år innan den brann ner. (Fast det visste vi inte då).
Jag kollade ner på mitt linjerade block. Vad skulle jag skriva om?
Jag såg mig om i klassrummet och inspirationen kom farande som en moped på kollisionskurs med en förvirrad älg!

*

Fröken harklade sig och såg bekymrat på mina stackars föräldrar.
”Jag är ledsen att fråga men jag och lärarna på skolan är lite bekymrade. Har Christer visat några aggressiva tendenser?”
Mor såg på far som såg på mor. Därefter skakade de båda på huvudet.
”Nej inte vad vi sett”, sa mamma. ”Varför frågar ni?”
”Nej det var ingenting. Absolut ingenting”, sa fröken, log lite darrande och tackade dom för att de kommit till skolan.

Berättelsen jag precis lämnat in handlade om att en mördare hade tagit sig in på skolan och sedan metodiskt expedierade (ett finare ord för att brutalt mörda ) samtliga lärare på olika uppfinningsrika sätt. Av något skäl upplevde lärarna att detta var lite alarmerande och såg med bävan på mig när jag gick omkring med min rosa kam i bakfickan och min sidbena. Själv tyckte jag i min oskuld mest att det var spännande att skriva en skräckis.

Jag har uppenbarligen ett vridet sinne. Jag gillar både Skräck, Fantasy, Humor och historiska berättelser. Det är kul och spännande att utforska såväl ljusa som mörka stunder med mina karaktärer. När jag börjar skriva vet jag bara i stora drag vad som kommer hända. Sedan tar karaktärerna tar över. De klantar sig, blir kära, mördar, funderar och ibland löser de till och med brott. Det är som om mina händer och fingrar får ett eget liv och producerar en berättelse som får eget liv.

Det pinsamma är att jag till och med både skrattar och gråter åt mina egna berättelser.

Vad det nu betyder.


Upptäck mer från Christer Rindebratt

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Upptäck mer från Christer Rindebratt

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa