Kategorier
Crippes betraktelser

Rull-uppare och hälvärk!

16 september

Svenskan är fantastisk! Det där med att legitimt sätta ihop ord till ett sammansatt ord är såå underbart. Något som inte finns i andra språk. Ordet hälvärk, visst ligger det bra i munnen?

En sak, som jag klurat på länge, det är om jag inte borde ha med mig roll-ups när jag står på mässor, marknader, loppisar eller köpmarknader. Fast vad heter egentligen en roll-up på svenska? ”Rulla uppare”? ”Upprullare”? ”vertical poster”? En reklamfirma föreslår ”självbärande reklamdisplay”. Väldigt långt och krångligt kan man tycka.

Orden ”roll up” användes för första gången i England redan år 1425 och har under århundradena haft olika betydelser. Typ att rulla cigaretter, snöbollar, samla ihop människor eller öka något exvis en kostnad. Men det vanligaste är nog i betydelsen just att rulla upp något, exvis en gardin eller ärmarna på skjortan.
Men om vi jämför med hur vi försvenskar andra engelska ord? Stand-up är ju inte så långt ifrån och där brukar man ibland på svenska använda ordet ”ståuppare”.
Jaja, då använder vi oss väl av ordet ”rull-uppare” i denna text!

För min egen lilla marknadsföring när jag är ute som författare tänker jag mig faktiskt minst tre olika rull-uppare:

En roll-up för mig själv, ie författare Christer Rindebratt, som beskriver min höga intelligens, fantastiska skönhet, vackra ögon, muskulösa kropp och annat ljug som kan vara bra på en reklamposter.

En roll-up för Luthagen blues som beskriver det mest nödvändiga kring serien samt introducerar böckerna.

En roll-up för Svart blod med lite läskigare stuk och som berättar det viktigaste om storyn.

En roll-up (ev) för Den tredje sfären. Den serien säljer ju inte så bra, men kanske kan den få lite fart om jag gör en roll-up för den också.

Så idag beställde jag den första, en med Luthagen blues. Billigast var en tysk firma som låtsades vara svensk. Jag hoppas kvaliteten är OK och att de lyckas sända den till rätt adress. Då kanske jag beställer de andra också…

Och nu något helt annat:

Jag har haft ont i hälen nu snart ett halvår. Vissa dagar är det så att jag knappt kan gå, andra dagar är det någorlunda. När jag gör vissa övningar såsom marklyft så värker det direkt i foten så jag antar att problemet är relaterat till några nerver i korsryggen som sitter i kläm.
Frågan är om det bästa är att fortsätta med marklyft för att kanske mjuka upp muskler och nerverna där eller om det är bättre att undvika övningen helt och hållet. Ingen verkar veta vad som är bäst, och inte heller jag.

Jag har haft fem möten med fysioterapeut och vi har jobbat igenom tre program nu. Det har faktiskt blivit lite bättre men in till pudelns kärna har vi inte kommit. Imorgon har jag i alla fall fått en ny tid med läkaren så får vi se om det blir röntgen eller nåt annat.

Håll tummarna.


Upptäck mer från Christer Rindebratt

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Upptäck mer från Christer Rindebratt

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa