Kategorier
Crippes betraktelser

Vad har affekt, bajskorv och kärlek gemensamt?

12 september

Jag älskar knepiga ord och särskilt att försöka använda dem i sitt rätta sammanhang. Ett tag hade jag snöat in på ordet eljest. Jag kunde för min själ inte förstå hur jag skulle använda det.

”Hur är läget?”
”Det är som eljest.”
Men vad betyder det? Betyder det att allt är som vanligt eller att allt är upp och nedvänt? I flera år trodde jag att det betydde att allt var som vanligt. Så träffade jag på en släkting och hon påpekade att uttrycket ”han är lite eljest”, betyder att han är lite knepig, special eller udda. Det hade jag ingen aning om.
I ordböckerna säger man att ’eljest’ är en synonym till ’annars’, men det blir ju tokigt i det här fallet: ”han är som annars”. Vad betyder det? Eller ”Det är som annars”. Det är ju bara rappakalja (vilket också är ett kul ord som härstammar från finskan och betyder ’dålig svagdricka’ )

Om man kollar upp vad ’eljest’ kommer ifrån etymologiskt så härstammar det från Västerbotten där det har betydelsen ’annorlunda’ eller ’lite annars liksom’.
Så om ni ska använda ’eljest’, använd det i betydelsen annorlunda, speciell eller knepig. Då blir det rätt.

Etymologi är skitkul. Vi tar ett annat ord: ’affekt’. Vad kommer det ifrån och hur ska det användas? Jo affekt kommer från latinets affectus som betyder sinnesrörelse. Många av våra ord härstammar från latinet, men hur kom romarna på dem? Ja det lär vi nog aldrig få reda på.

Som jag skrev i ett tidigare blogginlägg betyder ordet ’korv’ egentligen ’böjd’, men i sin enklaste form har det fått betydelsen ’böjd med kött inuti’. Men bajskorv då? Jo det är ju en sammanslagning av orden bajs och korv. Ordet bajs hittade de kluriga östgötarna på för länge sedan när de sa ’fy baj’ till barnen som sedan blev bajs. Så ’bajskorv’ är alltså en ’böj av avföring’.

Men det ord som jag tycker är vackrast är nog ordet kärlek. Jag tror vi alla har en speciell relation till det och vi lägger nog in vår egen betydelse i ordet.

Men vet du varifrån det kommer? Det är som du säkert redan gissat uppdelat i två delar. ’Kär’ är ett indoeuropeiskt ord som betyder längtan, men också åtrå och lust. (Romarna gjorde om det till ’carus’ vilket inte låter lika mysigt). ’Lek’ kommer från gammal Germanska och har nästan samma betydelse som idag, fast en aning mer formaliserat, såsom ’ritual’ eller ’spel’. Så om vi slår ihop det blir det ungefär ’längtans och åtråns spel’. Jag gillar tvetydigheten i betydelsen att kärlek kan betyda så mycket, inte bara åtrå och längtan utan också lusta. Ett mycket komplext ord på precis sex bokstäver – du ser dubbeltydigheten även här eller hur?

Det finns många ord för kärlek på olika språk. Kan du gissa vilka språk dessa är: rakkaus, amour, agápi, amore, pritih eller maHábba?

Kärt barn har många namn och så även kärleken.


Upptäck mer från Christer Rindebratt

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

Upptäck mer från Christer Rindebratt

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa