Kategorier
Crippes betraktelser

Hipster eller inte?

6 september

Ibland när vi är på Donken ser mina vuxna barn på mig, fnittrar och säger:
”Du är en sådan hipster!”
Jag glor frågande tillbaka på dem, med munnen full av hamburgare eller pommes frites.
”Hipster? vad är det?”
”Jamen du vet … en sådan där …”
”En sådan där vad?”
”Ja, en gammal med skägg och som inte hänger med riktigt.”
Då blir jag något stött och rätar på ryggen.
”Jag hänger visst med. På det mesta!”

Fast det gör jag egentligen inte. Jag är i och för sig IT-snubbe och kan väldigt mycket om datorer, nätverk, instrument, CPU’er och nätverkstopologier. Jag kan plocka isär en dator i små, små beståndsdelar och skruva ihop den igen så att den fungerar.
Men alla olika appar och program?

När jag var yngre och snyggare så var det kul att trycka på alla knappar och funktioner som fanns i programmen och dåtidens appar och testa vad man kunde göra. Men ju äldre jag blivit desto mindre lust har jag att utvärdera allt som en app kan göra.

Detsamma är det med bilar. När jag var yngre plockade jag med bilar och reparerade allt själv. Idag beställer jag tid och dumpar bilen på verkstaden. Jag har mekat tillräckligt.

Och alla program – de petar in så mycket skit och nya funktioner i dem. En ordbehandlare borde får vara en ordbehandlare och inget jäkla superprogram som kan skriva en roman samtidigt som det kokar kaffe och väljer ut de hetaste serierna på Netflix.
När facebook kom så var det en social app där man kunde interagera med sina vänner och kompisar. Nu är det så jäkla avancerat att man måste ha en examen i ”struliga program, 160p på Uppsala universitet.” Jag har varken tid eller lust att sätta mig in i alla obskyra funktioner som kommer i varje ny version av appar och program. Så länge som programmet gör det som jag köpt det för så räcker det mer än väl, tack så mycket.

Gör detta mig till en hipster? Jag vet inte.

Enligt wiki kallas en person hipster om ”dennes mode och musik-intressen faller utanför mainstream. Istället för att omfamna populära trender så finner en hipster alternativa livsstilar, progressiv politik samt underlig klädsmak.”

Så tycker barnen att jag är en hipster för att jag har underliga kläder och inte är superintresserad av de senaste hitlåtarna? Det handlar inte om skägget, eller kanske det handlar om skägget om ingen annan har skägg. Så om alla har skägg så borde jag raka bort mitt om jag är hipster.
Hmm.
Sedan gillar jag ju SteamPunk och det är ju inte heller mainstream. Västar är en favorit. Hängslen likaså. Hattar. Hmm.
Intresse för psykedelisk musik från 1980 såsom Alan Parsons project, 10CC eller Supertramp kanske också klassar mig i en viss genre.

Jag kanske är en hipster ändå.


Upptäck mer från Christer Rindebratt

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Upptäck mer från Christer Rindebratt

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa