Kategorier
Crippes betraktelser

Gubbstruttstankar

26 augusti

Ett problem med att bli gammal är att behåringen i ansiktet verkar gå på steroider. Testosteronet minskar ju efter fyrtio (-0,4% per år) men skäggenergin verkar istället bara ha ökat.

Ens dagen rakar jag mig med hyvel och uppnår en slät babyliknande hud utan ett skäggstrå så långt ögat kan se. Tre dagar senare råkar jag slänga ett öga i spegeln och möter jultomten med långt spretigt vitt skägg och förskräckta ögon. 

Man kanske ska börja göra som tjejerna, när de ska ta bort oönskade hårstrån? Vaxa nyllet? Fast då ska det ju på manligt manér vara rykande het asfalt som hälls på hakan och som sedan med en morakniv skrapas bort tillsammans med förkolnad hud och skäggstrån . 

Hmm.

Sedan kan man ju fundera kring det evolutionära. Vilket syfte har en massa ansiktsbehåring? Blev brudarna galna när de såg ett rejält spretigt skägg – eller var det bara avtändande? 

För riktigt länge sedan, i mänsklighetens vagga fick man va glad om man blev äldre än tretti. En sextioåring borde då ha varit ett unikum och någon man såg på med beundran (eller skepsis) eftersom karln ju faktiskt hade överlevt så länge. Han hade nog bra gener, eller var jävligt duktig på att gömma sig. Men vad signalerade då skägget? Att man skulle lyssna på’n? Rulla runt i sänghalmen? 

Vetenskapen hävdar att skäggväxten styrs av att testosteronet aktiverar dihydrotestosteron som i sin tur ökar på skägget. Samtidigt är det många som hävdar att ju äldre man blir desto svårare är det att bygga muskler.
Kan det vara så att den krympande mängden testosteron fördelas om så att skägget ökar på bekostnad av musklerna?

Geoffrey Miller hävdar i sin bok ”The Mating Mind ”att skäggväxten har vuxit fram ( pun intended ) evolutionärt eftersom kvinnorna tänder på det. Men BARA om män med skäggväxt är i minoritet. Med andra ord om jag är ensam om min behåring så kommer jag knappt kunna värja mig för alla kvinnor som vill åt min kropp, men om alla har skägg så tappar tjejerna intresset.

Inte för att jag är tillgänglig på marknaden men jag hoppas verkligen att trenden med skägg på unga slynglar försvinner. Då kanske vi gamla gubbar kan få en busvissling eller två på gatan.

Och sedan har vi ju sådana avarter som öronhår. Vad i hela världen har det för funktion???

Svar från chatGPT: ”Inne i snäckans gångar sitter hörselorganet med en mängd hårceller – yttre och inre hårceller. De yttre hårcellerna förstärker ljud, så att vi kan höra svaga ljud och uppfatta olika frekvenser i mänskligt tal bättre. De inre hårcellerna sköter omvandlingen från ljud till nervsignaler.”

Så det fanns faktiskt en funktion med hår i örat! Slutsatsen borde då bli att ju mer yttre hår man har på sina öron, desto bättre borde man då höra mänskligt tal…
Det var som tusan.


Upptäck mer från Christer Rindebratt

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Upptäck mer från Christer Rindebratt

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa