Kategorier
Crippes betraktelser

Ursäkter och skitfiske

23 augusti

Idag är vi på utflykt till Hedesunda camping, som ligger på en ö mitt i Dalälven. Jag och hustrun är sugna på att sova i husbilen medan vi kan, och yngsta dottern och pojkvännen, nyss hemkomna från Kreta, vill testa fiskevattnen i Dalälven så de har tjatat sig med.

Dalälven har en massa olika fiskar som simmar omkring där under ytan. Många är skitstora. Utanför campingen finns det gösar som väger trettio kilo, gäddor som kan käka upp små barn, harr, öring, abborrar som är stora som hundar, med mera. Det är så mycket fisk här att det är fiskeförbud vissa tider på året. Jag antar att det beror på att om man fiskade då skulle det fångas så mycket fisk att det skulle bli en sanitär olägenhet att bli av med alla döda fiskkroppar.

Det är nog en underskattning att säga att vi var peppade när vi åkte hit. Det införskaffades såväl drag som fiskerullar för tusentals kronor, videofilmer på Youtube analyserades och det diskuterades hur vi skulle dra upp alla öringar, gösar, gäddor och harrar på bästa möjligt sätt. men det var en sak som vi inte hade räknat med.
Naturen.

Vi hälsas välkomna av en trevlig dam och checkade in. När vi gick ut kastade jag en blick på ett av fönstren. Det var fullt med bilder på glada människor med gigantiska fiskar, gäddor, gösar och mindre krokodiler. Tänk om vi skulle dra upp en sådan?

Vid incheckningen blåser det knappt någonting men när vi kommer ner på stranden med spön och utrustning blåser det rejält. Upp till stormstyrka på 18 m/s i byarna. Dessutom regnar det.
Horisontellt.

Efter timmars idogt fiskande är vi nära att ge upp.
Vi har stått nere på stranden och försökt kasta men vinden blåste bara tillbaka dragen i nyllet på oss. Vi försökte då ge oss ut på de flytbryggor som det inte var fiskeförbud på, men de gungade så mycket att jag blev sjösjuk och fick krypa av bryggan så jag inte ramlade i vattnet. Då stod vi på stranden men dragen studsade bara harmlöst mot stenbottnen av vågorna. Vi provade drag efter drag.

Resultatet? Inte ett hugg.

Jag funderar redan på vilken ursäkt jag ska ge när någon frågar hur det gick med fisket. Kanske:

  • Jodå det gick bra, men vi var tvungna att slänga tillbaka all fisk. Fiskeregler du vet.
  • Jag fiskar enbart för naturupplevelsen, för att vara i nuet. Att fånga nåt är sekundärt så jag kastar med tom lina.
  • Om vi fick något? Nej du vet all utrustning är ju ny så vi har fokuserat på att kasta in den nya utrustningen så vi vet att allt fungerar som det ska.
  • Om det nappade? OM det nappade? Du skulle bara veta hur mycket det nappade. Oj, Oj, Oj. Verkligen nappade? Herregud! (Här avviker man medan man mumlar om hur mycket det nappade)

Här på campingen har campingvärden totalt snöat in på träskulpturer. Rätt som man är ute och letar efter en toalett så stirrar man rakt in i ögonen på en snidad björn som med uppspärrat gap skrämmer skiten ur en så att pacemakern genererar trippelslag. Eller också snubblar man över en snidad läskig bäver som paddlar på en stock med en sovande räv. Under en gran sitter en falk fast i en trädstock och små träråttor kilar längs med en gran.

Annars är det här en bra fiskecamp. Faciliteterna är i bra skick och receptionen har ett bra utbud av läsk, fiskegrejer och glass. Vad mer kan man önska?
Nere på stranden finns det en restaurang med alla rättigheter och bra mat så man slipper omaket med att steka köttbullar om man vill. Vi diskuterar redan om att komma tillbaka hit, förhoppningsvis då det är bättre väder så att vi kan hyra en av båtarna och dra upp en skitstor gös eller gigantiska gäddslurkar som alla snackar om.

Då jädrar!


Upptäck mer från Christer Rindebratt

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Upptäck mer från Christer Rindebratt

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa