Kategorier
husbil Husbil 2024

Åter till fäderneslandet

2 augusti

Vi vaknade av ett pipande gnällande ljud som åt sig igenom drömmarna och fick pulsen att slå i taket. Jag satte mig häftigt upp och slängde ett öga på klockan: Den visade på 02:15. Pipande ljud i husbilar är inte bra. Det brukar tyda på att något är trasigt eller fel. Pulsen låg nu högt, ungefär lika högt som när hissen slutat fungera och jag släpat tre matkassar uppför sju trappor hemma.

Ljudet kom från köket och det tog en lång stund innan jag visste vad det var. Gasolen hade tagit slut och kylskåpet pep nu desperat att all mat började tina. Den behövde hjälp!
Varför tar förresten alltid gasolen slut mitt i natten? Förra gången vi råkade ut för det var det dessutom storm och jag fick ge mig ut i kallingarna och byta gasolflaska i mörkret medan Reancy lyste upp gasolfacket med sin mobil. 

Men plötsligt inser jag var vi står någonstans. Vi är ju på #ställplatsnirvana och har el! Jag stapplar upp ur sängen, går till kylen och väljer el istället för gasol. 

Klart!

Tillbaka till sängen och försöker somna om efter väl utfört uppdrag. Men då börjar tankarna snurra och det är svårt att få ro. Jag ser att Reancy har samma problem. 
Jag har bara 12 kronors el kvar i stolpen, tänk om den också tar slut? Ska jag gå ut till elstolpen och fylla på? 
Och så ligger vi och vrider oss halvvägs mellan vakenhet och sömn tills solen tittar fram och sprider sitt gyllene sken på våra hålögda ansikten. Skakande av trötthet stapplar vi iväg till den supermoderna duschen och ta mig faen är det inte som en återfödelse när det varma vattnet strömmar över kroppen och ger oss lust och energi tillbaka! 

Idag ska det åkas in i Sverige!

Halvvägs på resan in i skaldernas förlovade land (Sverige alltså) inser vi att vi missat det viktigaste på denna resa! Gudarnas tilltugg till sin nektar. Danmarks svar på köttbullar och mos! Vi talar såklart om smørrebrødet!

Vi tvärnitar och lägger ut blinkersen i höjd med staden Kolding, parkerar utanför kommunalhuset och beger oss in till centrum på jakt efter det perfekta smørrebrødet. På Valdemars krog finner vi tre värdiga kandidater:  Roastbeef med bearnaisemayonnaise, rødløgskompot og friterede kartofler, Æg og håndpillede rejer med karsemayonnaise og citron samt Stierneskud – Pandestegt rødspættefilet med remoulade og citron.

Upplagda på rejält mörkt bröd tillsammans med massor av krasse och annat gottis. På menyn kunde man beställa tre smørrebrød per person till en rejäl rabatt men vem i hela världen skulle kunna äta upp tre så rejäla smørrebrød? Vi blev tokmätta efter 2 (tillsammans alltså). Supergott var det också!

Danskarna är också duktiga på broar och tunnlar, kan vi konstatera efter att ha kört igenom hela Danmark på fem timmar, men det är dyrt att använda dem. Lilla Bältbron är gratis, men Stora Bält kostar 620 DKK (930 SEK) och Öresundsbron klår dig på 1600 svenska kronor. 

Men nu är vi framme i Limhamns hamn på en ställplats och vid horisonten skymtar Öresundsbron. Det är fullt med flytetyg av alla de slag; katamaraner, segelbåtar stora som små och vid restaurangen längs ute i hamnen flyter lyxjakterna.

Här, idag fredag är det 80-tals disco på restaurangen och basljuden från låtarna får husvagnen att vibrera sådär mysigt. Utanför vår husbil, någonstans på ställplatsen skriker en beskänkt herre åt sin sambo att hon ska ta sina väskor och dra dit pepparn växer samtidigt som Lille och Sussie sjunger ”Oh Mama”. 

Det känns lite grann som hemma, så vi somnar tryggt i vår husbilskokong.

Vill du läsa mera? Kolla in min webshop!


Upptäck mer från Christer Rindebratt

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

Upptäck mer från Christer Rindebratt

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa