Kategorier
husbil Husbil 2024

Ännu mer ost, blomprakt och knott

28 juli

Efter att ha brutit uppifrån Den Skeva Skyffeln och alla myggen, så styrde vi kosan mot staden Edam där alla edamerostar föds. Resan gick i maklig fart eftersom det var söndag och alla omkring oss säkert lite bakfulla. 

På vägen beskådade vi en gammal väderkvarn så att vi inte glömt att vi fortfarande var kvar i Nederländerna.

I Edam-Volendam parkerade vi längs en … gissa … just det: en kanal!

Staden är gullig, och även om det var söndag var såklart ost-marknaden öppen med en massa småostar, där Reancy gick lös på provsmakning av såväl vanlig edamer som getedamer, honungs-edamer, habanero-edamer samt en massa andra varianter.

Det slutade med en traditionell stor hel  edamerost samt en massa sylter och gott till. 

Man kan bli lätt galen om man är blomintresserad och befinner sig här i Nederländerna, vilket inte undertecknad är i någon extrem grad (lätt galen: ja, blomintresserad: nej inte värst), men Reancy höll på att dö av all blomprakt i Edam, ja inte bara Edam utan hela Nederländerna. Blommor som försmäktar i Sverige och knappt orkar bilda en ynka blomma, frodas här i överflöd. Fast inte en enda tulpan hittade vi!

Efter Edam åkte vi norrut, ut till norra kusten. Här löper A7 mitt i havet i tre mil. Inte på en bro utan på konstgjorda vallar.
Fascinerande!

Så landade vi i Harlingen där vi stannar en natt på den fina (och dyra) campingen med förhoppningen att alla myggor ska blåsa bort vid kusten. Resultatet? 

Myggor:2
Knott: 1000 000 …

När vi ändå är på kusten och det finns ett bad (i Belgien får man inte bada om det inte finns en badvakt) så hoppar jag i det ljumma bruna vattnet och försöker svalka min muskulösa lekamen men det visar sig vara svårt. Det är långgrunt säkert flera kilometer så till slut lägger jag mig på mage på grunt vatten men undviker kallsuparna då jag inte vet vilka fiskar som pruttat i vattnet. Det kanske simmat en val här strax utanför (nån mil utanför troligtvis) och de måste ju prutta så det står härligt till?

Solnedgången var magisk där vi satt uppe på gräsvallen mellan campingen och havet. Det var vindstilla med lågvatten, gässen snattrade långt där uppe mot den blå skyn och fåren betade  förnumstigt och rofyllt av det saftiga gröna gräset bredvid oss. Vinden var ljummen Skönt. Vi skålade i rosévin, och njöt.

Så sänkte sig den gyllengula skivan i Nordsjön och skickade strimmor av ljus i vattnet, som om den gav oss en sista ynnest av värme och ljus. Så var den borta, ett svalt mörker sänker sig och vi ger oss av till vårt mobila hem.


Upptäck mer från Christer Rindebratt

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

Upptäck mer från Christer Rindebratt

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa