Kategorier
skrivande

Sex och dialoger

Det svåraste som finns är nog att skriva trovärdiga sexscener. Jag har skrivit några i ”Den tredje sfären” och det var inte enkelt. Sexscener har en tendens att antingen bli löjliga eller väldigt obehagliga. Som författare skäms jag ibland när jag skriver extremt snuskiga saker, men som måste in i berättelsen. Då får jag bita ihop och skriva samtidigt som jag blundar.
Det är inte lätt.

Sedan låter jag mina fullvuxna döttrar läsa mina patetiska försök. När de slutat skratta brukar jag få en hel del tips om vad som inte skall stå och så är den iterativa processen igång.
En bok som Fifty shades of gray måste varit helt remarkabelt svår att skriva….

Det näst svåraste är att skriva trovärdiga dialoger. Hur många gånger när man ser på en film har man inte funderat över om de glömde bort dialogen när de skrev manus. Samtidigt är det dialogen som lyfter filmen eller boken. Precis som Rob Blair i Creative Writers Guild så är Firefly en av mina favoritserier: Till stor del beror det på den fantastiska dialogen. Rob har sammanfattat nio regler för hur man skriver en dialog som jag tänkte dela med mig av:

  1. Låt dialogen ha flera parallella spår
    Människor talar ofta om flera saker samtidigt i en dialog, slänger ur sig frågor och svarar samtidigt.
  2. Höra fel
    Väldigt ofta hör man fel. Ibland frågar man vad de sa. Ibland svarar man fel. En dialog är sällan så tydlig att allt uppfattas som det ska.
  3. Göra saker samtidigt
    Man står sällan still och bara pratar när man för en dialog. Vi multiplexar, hackar sallad, bläddrar i en bok eller låter fingret följa ett mönster.
  4. Tappa fokus.
    Du har varit med om det själv. Ni diskuterar något och du spinner vidare på något hen sa och plötsligt pratar ni om något helt annat. Fullständigt normalt. Ofarligt.
  5. Kroppsspråk
    Det talade språket är en väldigt liten del av kommunikationen. dessutom kan den ibland vara i konflikt med hur personerna beter sig, vilket skapar spänning och intresse.
  6. Fragmentering
    Som författare skall man beskriva med hela meningar ett skeende. Det sker däremot aldrig i en talad dialog. Snarare är den fragmenterad och splittrad. Låt den vara det även i din dialog.
  7. Självavbrott
    Ibland avbryter personen själv sin dialog och korrigerar fakta. Även detta fullständigt normalt. Utom för robotar. Om en robot gör detta – släng den.
  8. Osäkerhet om fakta
    Är du säker på när du käkade lunch igår? Vad åt du och hur många glas drack du till maten? Var TVn på samtidigt? Det är normalt att vara osäker på fakta vilket också bör avspegla sig i en dialog.
  9. Obekväm tystnad
    Ibland blir det bara tyst. Och det kan vara en obehaglig tystnad. Ibland en trevlig avslappnad tystnad. Beskriv den.

För den engelska mer kompletta versionen klicka här!

Tack Emelie för tipset!