Kategorier
familjen

Sötaste julskinkan ever!

Så var det dags för jul. Igen. Det var då som sjutton, det kunde man inte tro för 366 dagar sedan att det skulle upprepa sig. Tomten kom. Sågs. Skrämde barnen och försvann. Och nu kommer han tillbaka. På årsdagen. Lite läskigt är det.

Vad gör han resten av året? Sitter i en garderob och kikar ut mellan springorna? Gräver gångar under trädgårdslandet? Häckar i skorstenen? Gömmer sig på stormarknaden?

Vissa tror han på något sätt flyttar till Nordpolen och bygger leksaker hela året. På Nordpolen? Utan el. Det är kallt där. Kompasserna bara snurrar runt. Det enda man vet är att söder är åt alla håll. Och att solen knappt går upp. Spolar man i toaletten (om man har en sådan) så snurrar det åt andra hållet jämfört med Sydpolen. Spooky. Kan det vara ett liv? Låter mera som ett straff.

Det bästa med tomten är skinkan. Inte tomtens för den är säkert vit, hårig och illaluktande. Jamen tänk efter, var skulle han tvätta sig på nordpolen? Med snö eller?

Men sluta tjata om tomtens arsle nu! Jag tänker på grisens. Den är meningen med julen! Speciellt med mitt specialrecept som jag snott från Nigella. Inte godiset utan den engelska kocken. (Kockinnan?)

En söt skinka med smak av Coca cola, svartpeppar och lök, toppad med en rostad rand av ägg, senap och brödsmulor. Känn snålvattnet rinna till och julstämningen infinna sig. Såhär gör du:

Köp en rimmad skinka. Gärna med julklappsrim.

Skölj skinkan och stoppa ner den i en lagom stor kastrull. Klyv en gul lök, krydda med hela svartpepparkorn och häll på Coca Cola tills det täcker skinkan.
Obs inte Light Cola! Skinkan skall vara en sockerbomb!

Om du kör LCHF skaffar du dig en tredagars amnesi! Intala dig att LCHF är bara för töntar. Julen är ju bara några dagar på året. Resten av året kan du späka dig så mycket du vill.

Koka skinkan tills den uppnått den hedervärda temperaturen på 70 grader, tar ca en timme per kilo. Ta upp den och låt den svalna. Bort med nätet och pensla den med en blandning av äggula och din favoritsenap. Jag föredrar skånsk senap men pensla på din egen favoritblandning. Toppa med mortlat bröd. Peta in skinkan i ugnen och griljera den tills brödet är lagom brunt.
Vad är lagom? Du bestämmer!
Om du gillar svart, så kör på tills det ryker (Pun intended) .
Vill du lite ljusgult på gränsen till brunt – varför inte?

Ta ut den och betrakta den rykande skapelsen med vördnad. Den är din. Hela skinkan! Du kan äta upp den alldeles själv, bara frossa i skinka morgon lunch och middag. ja nattmacka såklart också.

  • Filmjölk och …. skinka såklart!
  • Pepparkaka och en rejäl skinkbit. Mums.
  • Glass och … du börjar förstå …. skinka.
  • Favoriten är den á la Spartan. Det vill säga en hård macka med smör, en tjock skiva av din egenhändigt tillverkade skinka, ett tjockt lager skånsk skinka. Mmmmmmmmmmmm. Bara njut!

Julfriden är här!