Kategorier
bokproduktion Fru Joredals knarkfabrik

Att välja tryckeri

sparre_print_pressSom en följd av mitt mål att sälja tio tusen exemplar av Fru Joredals knarkfabrik (phew!) så måste jag se över kostnaden för tryckeri och allt omkring.

Det första beslutet är formatet på boken. Jag har precis som Emelie Schepp beslutat mig för pocket. Hårdband ligger utanför budget om jag skall sälja tio tusen böcker.

Det finns två huvudformat; pocket samt storpocket. Jag gillar storpocket, det känns mer gediget och merkostnaden är inte så stor. Nackdelen är att det då inte går att sälja via pocketbokkanalerna såsom  bokgrossisten.sepocketgrossisten, eller  pocketshop.se.
Dessa företag säljer bara formatet 110×178, dvs vanlig pocket.
De kräver distribution via företag som Förlagssystem eller Stjärndistribution. Miniavgift för avtal med distributörerna är 3000.-/månad.

Pocket eller Storpocket? Hmmm.

En bra partner är viktig. Jag har gått med i egenutgivarnas förening. Det kostade 375:- och är värt vartenda öre. På deras Facebook-sida kan man få en mångfald av nyttig information och medlemmarna är vänliga och hjälpsamma. En av medlemmarna har utvärderat olika tryckerier som tjänar som en fingervisning på vad man skall betala. Sedan är det såklart kvalitet och andra faktorer som måste vägas in också.
Jag har också kontaktat Marcus, min kollega i Kina och han ska kolla upp tryckkostnaden där. Med en lokal kontakt och ett kinesiskt tryckeri så kanske jag kan få ner kostnaden för tryckeriet till en godtagbar kostnad.

Det skall bli spännande. Ju lägre tryckkostnad, desto lägre bokpris och en potentiellt större kundmassa.

Vi får se vad det blir!

2 svar på ”Att välja tryckeri”

Stängt för kommentering.